Bakonyalja Képzési Központ


Alapítványunk egyik telephelye a 750 lelkes Ácsteszér község, Komárom-Esztergom megye déli csücskében, a Zirc-Mór-Kisbér háromszög közepén található. A kistérség az Északi-Bakonyt övező peremi dombságok és a Kisalföld találkozásánál fekszik, a dimbes-dombos, mozaikos Súri-Bakonyalja kistájon. A településre Bakonyszombathely felől a festői szépségű Feketevíz-pusztai tavak melletti erdőségen keresztül érkezik az utazó.

 


Alapítványunk 2000-ben vásárolt egy régi házat Ácsteszéren azzal a céllal, hogy Vidékfejlesztési Központot hozzon létre az átalakításával. Sikeres pályázatok után 2003-ban elkészült a ház felújításának  első üteme, 2005-ben pedig a második üteme.
2005-2008 között az ácsteszéri házunk adott otthont a Bakonyalja kisérleti Leader program munkaszervezetének, 2007-2008-ban a kisbéri kistérség Helyi Vidékfejlesztési Irodáját is itt működtettük. 2008-ban a Helyi Vidékfejlesztési Iroda címet alapítványi startégiaváltás miatt nem pályázta újra, s a Leader program befejezésével megüresedő házat idén ősszel civil képzési központtá alakítjuk át.

 


A képzési központ feladat lesz az Echo Nonprofit Network tagjai valamint konzorciális pályázati és stratégiai partnerei által szervezett képzési programokhoz bentlakásos képzési helyszín biztosítás, az elmélyültmó, nyugodt képzési légkör és szakmai munka lehetőségének biztosítása. Jelenleg a képző központunkkét szinten, 140 négyzetméterres alapterületen működik, az emeleti szobákban 12 főt tudunk elhelyezni, a lenti nagy tárgyaló mellett pedig komplett irodai infrastruktúra is rendelkezésre áll. A terveink között szerpel a képző központ bővítése, a szálláshely kapacitás 35 főre növelése, így nagyobb csoportok igényét is ki tudja majd szolgálni alapítványunk, s idővel a Közép-Dunántúl legnagyobb civil képzési bázisáváválhat a Bakonyalja Képzési Központ. A tervek már kész vannak...

 
 

 

 

 


 

 

Ácsteszérről: A község első írásos emléke 1392-es keltezésű (Alch Thezer). Eredetileg ácsok lakták. A török korban elnéptelenedett, birtokosai, az Esterházy grófok németekkel telepítették be a XVIII. században. A község nevezetes szülötte Táncsics Mihály - (1799-1884.), politikus, író - emlékét a szülőházában berendezett múzeum, és a település központjában felállított mellszobra, valamint a nevét viselő, inne kiinduló gyalogtúra őrzi. A falu legmagasabb pontjáról, a Simsik-hegyről keletre a Bakonyt a Vértes-hegységtől elválasztó Móri-árok, nyugat-északnyugatra a Pannonhalmai apátság képe tárul a szemlélő elé. A településről, a Kisbéri kistérségről további információkat a www.acsteszer.hu, illetve a www.bakonyalja.hu oldalakon olvashatnak.

 
Oldal nyomtatása