Menü
CIC hírek
Kezdje itt!
Civil névjegyzék
Civil tudástranszfer
Együttműködés Balázs Júlia emlékére
Együttműködési megállapodást írt alá a Titkok Háza Tudományos Élményközpontot fenntartó Echo Innovációs Műhely elnöke, Dr. Zugor Zsuzsanna és a Kortárs Női Reflexiók Fóruma elnöke Dr. Major Gyöngyi Balázs Júlia, az első magyar csillagásznő könyvtárának és hagyatékának ápolására, a tudós asszony halálának évfordulóján. Az eseményen jelen volt Molnár Tamás civil ügyek tanácsnoka, és Balázs Júlia lánya, Detre Villő Ybl Miklós és Ferenczy Noémi-díjas belsőépítész, valamint menye, Detre-Lombay Kamilla. 
 
 
A szakmájában sikeres nőnek és egyben felelős családanyának lenni komoly kihívás, melynek számos példaértékű, értékteremtő nő lehet példaképe, különös tekintettel a tudományos és művészeti lét és a magánélet összehangolására. A munkájukban és szakmájukban egyaránt sikeres, példaértékű nők társadalmi ismertségéért és elismertségéért a jövőben közösen kíván tenni az Echo Innovációs Műhely és a Kortárs Női Reflexiók Fóruma.
A megállapodás szerint a Kortárs tulajdonát képező Balázs Júlia könyvtári hagyatékot az Echo által fenntartott Titkok Háza Tudományos Élményközpontnak adományozzák azzal a céllal, hogy a meglévő csillagászati élménypedagógiai programokat bővítse és tovább fejlessze. A jövőben létrehozzák a Balázs Júlia Műhelyt (BJM) a nemformális és informális asztronómiai és asztrofizikai élménypedagógiai foglalkozások kidolgozására és megvalósítására, valamint a pedagógustovábbképzések és a tudományos, a tudományos ismeretterjesztő tevékenységek szervezésére. Közösen dolgoznak egy digitális planetárium létrehozásán, mely Balázs Júlia nevének felvételével tiszteleg az első magyar csillagásznő tudományos, szakmai és emberi teljesítménye előtt. A két szervezet a jövőben közösen valósít meg programokat, projekteket, pályázatokat, képzéseket, konferenciákat, kommunikációs és nyilvánosság-szervezési programokat.
 
Balázs Júlia:
Az első magyar csillagásznő. A budapesti Pázmány Péter Tudományegyetemen bölcsészdoktori végzettséget szerzett 1930-ban. 1936-ban doktorált fizikából, az MTA Csillagászati Kutató Intézet főmunkatársa. 1933-tól a budapesti Svábhegyi Csillagvizsgáló Intézet munkatársa. A fizikai (csillagászati) tudományok kandidátusa. Detre Lászlóval 1938-ban kötött házasságot. A házaspár a magyarországi változócsillagkutató-iskola megalapítója és világhírű képviselője. Balázs Júlia a világon elsőként gyűjtött akkora anyagot, hogy az úgynevezett RR Lyrae-csillagok pulzációváltozásainak okára magyarázatot lehessen találni. A bambergi változócsillag-konferencián nyilvánosságra hozta elméletét 1959-ben, amelyet róla neveztek el.
A Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) Változócsillag Bizottságának tagja (1955-től). Az Astronomische Gesellschaft tagja.
Gyermekei: Detre Csaba (1941–2016) geológus, paleontológus; Detre Villő (1943–) Ybl Miklós és Ferenczy Noémi-díjas belsőépítész; Detre Szabolcs (1947–), Detre Zsolt (1947–) olimpiai bronzérmes vitorlásversenyzők.
 
Fotó: Simon Erika
 
 
nyomtatás