Menü
CIC hírek
Kezdje itt!
Civil névjegyzék
Civil tudástranszfer
Két éves a Titkok Háza
Két évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a Titkok Háza Tudományos Élményközpont Székesfehérváron. Az Echo Innovációs Műhely és az Óbudai Egyetem közös programja Magyarország Kormánya, az Európai Unió és Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával valósul meg. Az elmúlt évek tapasztalatairól és az idei év terveiről sajtótájékoztatón számolt be dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár Megyei Jogú Város polgármestere, prof. dr. Györök György, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar dékánja, dr. Zugor Zsuzsanna, az Alba Regia Helyi Közösség Helyi Akciócsoport elnöke, Borján Péter, a Titkok Háza Tudományos Élményközpont igazgatója és Borján Tamás, a Fehérvári Civil Központ üzemeltetési igazgatója.
 
 
A megnyitás óta a programban résztvevő 32 általános-, és középiskola több mint 8 ezer tanulóját vonta be az intézmény valamilyen élménypedagógiai foglalkozásba. A cél, hogy 2022. január 31-ig legalább 12 ezer tanuló bevonása megvalósulhasson. Az elmúlt egy évben számos új élménypedagógiai kurzus indult el, melyeket menet közben digitális platformra kellett áttervezni. Ennek részeként Steam Up! néven 60 oktatóvideót késztettek el a Titkok Háza kollégái, 2300 diák bevonásával lezajlott a Ready4Stem nagy sikerű online vetélkedő, és megnyílt a digitális manufaktúra „Titkok Kamrája Pixával” néven. Ezek mellett elindultak az E-sporthoz kapcsolódó foglalkozások, megszervezték az I. Fehérvári Egyetemi E-sport Bajnokságot is. A Titkok Háza kihasználta a nyári időszakot és 9 turnusban, több mint 250 tanulót fogadott a tematikus napközis táborokban. Ősztől a hagyományos élménypedagógia foglalkozások is zajlottak, mind az iskolában, mind pedig a Titkok Házában, betartva a veszélyhelyzeti protokollt.
Az intézmény a szakmai megvalósítás érdekében új vállalati partnerségeket éptettek ki és duális partnere lett az a Kodolányi János Egyetem mellett az Óbudai Egyetemnek is.
Infrastrukturális fejlesztésekre is sor került, részben az Titkok Háza saját beruházásában, részben vállalati támogatásoknak köszönhetően, részben pedig pályázati forrásokból. Az Alba Regia Helyi Közösség által támogatott beruházásokban 12 millió forintból megvalósult az épülethez kapcsolódó kültéri elektromos csatlakozási pont létesítése, beszerzésre kerültek kültéri és beltéri prezentációt segítő technikai eszközök.
Idén tavasszal újabb komolyabb fejlesztések is elindulnak, átalakításra kerül a földszint közösségi területe, átépítik a recepciós pultot, kialakítanak egy dedikált e-sport edzőtermet és megnyithat egy kis kávézó is az épületben, továbbá új akadálymentes bejutást segítő rámpát építenek. Ebben az évben az épület földszintjének északnyugati része teljes egészében megújulhat és ezzel az egész földszint teljes belső tere 21. századi formát ölt majd. Az építészeti megoldások tekintetében folytatódik a Titkok Háza területén bevált irányvonal a tágas, részben üveg térelválasztó elemekkel határolt terekkel, meleg burkolattal, korszerű berendezési tárgyakkal. A beruházáshoz jelentős támogatást biztosít az Európai Unió és Magyarország Kormánya, közel 100 millió Ft értékben.
 
Fotó: Molnár Artúr
 
 
nyomtatás