Menü
CIC hírek
Kezdje itt!
Civil névjegyzék
Civil tudástranszfer
Cselekvő Fejér megye
Az Echo Innovációs Műhely, mint konzorciumvezető Fejér megyében közel hatvan települési önkormányzattal közösen TOP-5.3.1. „A helyi identitás és kohézió erősítése” című projekt megvalósításában vesz részt. A programok célja a helyi közösségek fejlesztése, közösségfejlesztési folyamatok indítása. Idén megtörténik a helyi nyilvánosság fórumainak fejlesztése is, ennek részeként elindulnak a térségi honlapok, valamint új programelemként online vitákat, fórumokat szerveznek. A részletekről sajtótájékoztatón számolt be dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Zugor Zsuzsanna, az Echo Innovációs Műhely elnöke és Domokos Tamás, a Kodolányi János Egyetem Fejlesztő Szociológia Kutatótanszék tanszékvezetője. 
 
 
A Cselekvő Fejér megye projektek célja olyan közösségfejlesztési folyamatok kezdeményezése és megvalósítása, melyek eredményeként fejlődik a közösség tagjainak egymás iránti felelősségtudata, erősödik a helyi civil társadalom, segíti a helyi közösségi konfliktusok megoldását és az önálló cselekvési képességek erősítését, erősödik a társadalmi aktivitás, kialakulnak, illetve megerősödnek a szükséges kompetenciák, az önkéntesség, a helyi identitás, valamint a településhez, térséghez való kötődés. A projektek 2018-ban közösségi részvétellel megvalósuló felmérésekkel és tervezéssel indultak, a programokba, önkormányzati rendezvényekbe eddig több mint 20.000 lakos kapcsolódott be. További eredményként elkészült már 60 videófilm a megye településeiről, 60 fő sikeresen elvégezte a 120 órás közösségfejlesztő képzést is. A pandémia alatt sem pihentek a közösségfejlesztők, elkészült 48 helytörténeti tanulmány és több mint 300 épített örökséghez kapcsolódó objektum leírása, rendszerezése is.
Idén megtörténik a helyi nyilvánosság fórumainak fejlesztése is, ennek részeként elindulnak a térségi honlapok, valamint új programelemként online vitákat, fórumokat szervez az Echo Innovációs Műhely. Ezen viták fókuszában – a jelenlegi helyzetre való tekintettel – a koronavírus és a veszélyhelyzetek társadalmi kezelése áll. Márciusban 5 Fejér megyei térségben kísérleti jelleggel valósul meg a fórum, melyen a helyi lakosok, bevont szakértők és a települések vezetői közösen beszélik át, hogy mit lehet tenni a helyi közösség védekezési és helyreállítási képességének fejlesztése érdekében. Bodajkon 2021. március 10-én 10 órakor, Adonyban március 11-én, 17 órakor, Zámolyon március 22-én, 17 órakor, Sárbogárdon március 24-én, 17 órakor és Lepsényben 2021. március 25-én, 17 órakor kezdődnek az online előadások. A vitákban társszervező lesz a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete.
Az érdeklődő lakosok az online fórumokon való részvételre a www.cselekvokozosseg.hu oldalon jelentkezhetnek. Itt érhető el a kérdőív is és a vitákra való felkészülést segítő videók is.
 
 
nyomtatás