Menü
CIC hírek
Kezdje itt!
Civil névjegyzék
Civil tudástranszfer
Folytatódik az együttműködés
A következő három évben is az Echo Innovációs Műhely közhasznú egyesület látja el Fejér megyében a Civil Információs Centrum feladatait a Miniszterelnökséget vezető miniszter döntése alapján. A múlt év végén újra meghirdette a Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztálya a „Civil Információs Centrum" címbírtokosi pályázatot, amelyre az Echo Innovációs Műhely is sikeres pályázatot nyújtott be. Az Echo, mint a megye legnagyobb civil szervezete és a Fejér Megyei Önkormányzat évek óta szoros partnerségben dolgozik a megye fejlesztésén. A részleteket sajtótájékoztatón ismertette Zugor Zsuzsanna, az Echo Innovációs Műhely elnöke és Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke a Fehérvári Civil Központban. 
 
Az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló törvény szerint a társadalmi és civil kapcsolatok fejlesztéséért felelős miniszter a civil szervezetek működésének szakmai támogatása, fenntarthatóságuk erősítése, továbbá az államháztartás alrendszereiből nyújtott támogatások szabályszerű felhasználásának elősegítése érdekében civil információs centrumokat működtet.
Fejér megyében az Echo Innovációs Műhely 2012 óta működteti a miniszter döntése alapján a Civil Információs Centrumot, partnerségben a megyében működő jelentősebb önkormányzatokkal, kiemelten a Fejér Megyei Önkormányzattal. A három évre szóló Civil Információs Centrum címbirtokosság 2019-ben lejárt, ezért a Miniszterelnökség kiírta a 2020-2022 évekre szóló pályázatot, melyen ismét sikeresen indult az Echo.
A Fejér Megyei Civil Információs Centrum a Fejér megyei civil szervezetek működését segíti különböző szolgáltatásaival, tájékoztató rendezvények szervezésével, tanácsadások és információk biztosításával, valamint pályázatok mentorálásával. Szakmai tanácsadás révén jogi, pénzügyi, forrásteremtési, társadalmi felelősségvállalással kapcsolatosan nyújt segítséget a szakembergárda. Az elmúlt években is sokrétű, hiánypótló feladatot látott el a Fejér Megyei Civil Információs Centrum a térségben, széles körű partnerségben a civil szervezetek, megyei és helyi önkormányzatok, közigazgatási intézmények, egyházak, média és gazdasági szereplők számára nyújtott szakmai szolgáltatásokat, melyeket továbbra is folytatni fog. Az elmúlt években 65 Fejér megyei településsel együttműködésben indította el a cselekvő közösségek és a helyi identitás fejlesztését segítő programját, több száz szervezetnek nyújtott konkrét segítséget pályázati elszámolásokban, és közel 4 milliárd forint érkezett a civil szervezetekhez a fejlesztő munkája nyomán.
 
A Fejér Megyei Önkormányzatnak a jövőben is kiemelt célja a civil szervezetekkel való kapcsolattartás, ezért továbbra is partneri együttműködéssel támogatja az Echo Innovációs Műhely, és általa a Fejér Megyei Civil Információs Centrum sokoldalú, hiánypótló tevékenységét Fejér megyében. A CIC irodájának februártól ismét a Fehérvári Civil Központ ad otthont.
Zugor Zsuzsanna arra is felhívta a figyelmet, hogy hamarosan indul a Magyar Falu Program részeként a falusi civil alap, a kevesebb mint 5000 lakosú településeken működő, ott székhellyel, telephellyel rendelkező civil szervezeteknek. Ez a keret 5 milliárd forint lesz és pályázati úton kaphatják meg a civil szervezetek. A nonprofit szervezetek két tevékenységi körre pályázhatnak majd: rendezvények és programok megvalósítására, illetve eszközbeszerzésre, vagy esetleg ingatlanfejlesztésre, ingatlanvásárlásra is. Ezen pályázatokkal kapcsolatosan hamarosan tájékoztató fórumot tartanak majd, de a január 31-i Civilek Napjára is várják a szervezeteket, intézményeket.
Dr. Molnár Krisztián elmondta, hogy az Önkormányzat mindig is támogatásáról biztosította az Echot a Civil Információs Centrum cím elnyerésében. A szervezettel több programban is együtt dolgoznak, hiszen közös a cél, közös a feladat. Eddig 4 milliárd forint forrás elérésében nyújtott segítséget a szervezet a megyében, ez a tevékenység hiánypótló a térségben. Örömmel dolgoznak továbbra is együtt Fejér megye fejlesztéséért.
 
Fotó: Skobrák Dénes
 
nyomtatás