Menü
CIC hírek
Kezdje itt!
Civil névjegyzék
Civil tudástranszfer
Az internetgeneráció felemelkedése
Utolsó előtti előadásához érkezett a Futur EU programsorozat a Titkok Házában. Ezúttal is egy érdekes téma került terítékre Bíró Gyula, a Gál Ferenc Egyetem Szarvasi Gyakorló Általános Iskola és Gyakorlóóvoda igazgatója, címzetes egyetemi docens révén, mégpedig az internetgeneráció felemelkedése. 
 
 
Egy képzettársítással kezdte előadását a szakember, vagyis azzal, hogy egy mai, hároméves kisgyermeket képzeljünk el a fejünkben, aki körülbelül 2080-ban fog nyugdíjba menni – ha még lesz olyan. Egészen más hatások fogják érni, hiszen beleszületett egy digitális világba, amely az élet minden területét átszövi. Lehet ez ellen tiltakozni, de igenis ott van az okostelefon, az okoseszköz a gyermek kezében, ami mindent átír. Az egyik legjelentősebb változás például az oktatási intézményekben figyelhető meg, hiszen régen túl vagyunk a projektorok, digitális táblák a tanteremben korszakon, helyette egészen másra kell felkészülniük a pedagógusoknak. Mivel a gyermek digitálisan azonnal hozzájut az információhoz, folyamatosan inger éri, nehéz lekötni őt egy-egy előadással. Ez a legfontosabb feladata a mai főiskoláknak, egyetemeknek, hogy ezekre a kihívásokra reagáljanak, megoldásokat találjanak a változásokra a pedagógusképzés során. A mai tanárok szembesülnek azzal, hogy link-kattintás-szerűen gondolkodnak a gyerekek, amit megszoktak a böngészés során, de nem feltétlenül érthető ez egy nemzedékkel idősebb pedagógus számára. A pedagógusok nagy része sajnos digitális bevándorló, kullognak a jelenségek után – maga az előadó is bevallotta, hogy ő is ilyen. Példaként említette az online oktatásra való átállást, annak nehézségeit, amely jól példázza az elmaradást. A szülők felelősségéről is beszélt az igazgató, hiszen a gyerekek családi közegben élnek, nemcsak a pedagógus felelőssége, milyen gyermek kerül ki az iskolákból.
Az előadás utáni beszélgetésnél szóba került a jövő munkavállalója, mit tehetnek már most a munkáltatók, hogy felkészüljenek a változásra és mit tehetünk mi, munkavállalók, ha esetleg eltűnik az a szakma, amelyben most tevékenykedünk. A szakember az élethosszig tartó tanulást szorgalmazta, hiszen már most elavult tudással rendelkezünk és fel kell készülnünk arra, hogy nem tudjuk, mivé alakul a világ.
 
 
nyomtatás