Menü
CIC hírek
Kezdje itt!
Civil névjegyzék
Civil tudástranszfer
A technológiai újítások hatásai az orvos-beteg kapcsolatra
Utolsó előadásához érkezett a Futur EU programsorozat a Titkok Házában. Ismét egy érdekfeszítő témát hallgathattak meg az érdeklődők ezúttal az egészségügy témakörében A technológiai újítások hatásai az orvos-beteg kapcsolatra címmel. Dr. Kovács Erika, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet stratégiai és minőségügyi igazgatója előadását az egészség fogalmának meghatározásával és az egészséges ember meglétével kezdte.  
 
Elmondta, minden egyén rendelkezik genetikai örökséggel, ezen nem tud változtatni. Viszont vannak olyan tényezők, amelyek ellen lehet tenni, ilyenek az ember életmódja és az őt ért környezeti hatások. Az egészségügy maga 11 százalékát teszi ki annak, hogy az ember egészséges legyen.
Jelenleg a legnagyobb gond világszerte az orvoshiány, és a szakszemélyzet hiánya, ez szakterületenként változó. Az elektronikai fejlesztések világszerte arra irányulnak, hogy az orvos jelenlétét valamilyen módon kiváltsák. Bebizonyosodott a Covid-járvány alatt, hogy ez jól működik, de a legfőbb kritérium ezeknél a fejlesztéseknél az, hogy a betegnek az újításokkal ne okozzanak kárt.
A járvány alatt az alapvető orvos-beteg személyes kapcsolat megszűnt, ezt segítették különböző applikációk és a mesterséges intelligencia világszerte. Az európai országokban ezeket a módszereket az 1970-es, 80-as években már bevezették, hogy csökkentsék a fizikai távolságot és esélyegyenlőséget teremtsenek az embereknek. Hazánkban a Covid-járvány indította el ezt a folyamatot.
Az előadó számos módszerről beszélt, amit alkalmazni lehet elektronikus eszközökkel, de mindegyiknél felmerül az egyén és az orvos felelőssége, sőt, adatvédelmi problémák is az elektronikai kommunikáció révén. Előnye a gyorsaság, a nagy távolságok leküzdése, a hatékonyság, de van hibalehetőség is. Európában a használt módszerek tekintetében Svédország áll az élen, más országok különböző szinten vannak, de az elmondható, hogy a járvány felgyorsította ezt a folyamatot, és egyre több helyen például robotok műtik a betegeket, miközben a szakorvos távolról irányítja a gépet. Mindenképpen ez a jövő, és közben figyelni kell arra, hogy a betegek ne szenvedjék meg ennek semmilyen kárát.
 
 
nyomtatás